Tandhygienist

Behandlingar hos en tandhygienist består av råd, instruktioner och behandlingar för att du ska bibehålla en god munhälsa livet ut. På Sthlm Dental arbetar tandläkaren och tandhygienisten i ett team och tandläkaren rekommenderar oftast då ett tandhygienistbesök. Målsättningen är att förebygga tandsjukdomar så att du kan behålla dina tänder hela livet.

Tandhygienisten mäter dina tandköttsfickor för att se hur djupa de är. Hon undersöker också om tandköttet blöder, är rött eller svullet. Vid behov tas också röntgenbilder för att säkerställa diagnoser.

Därefter tar tandhygienisten bort beläggningar och tandsten med handinstrument och ultraljud. Det är viktigt att ta bort beläggningar och tandsten regelbundet för att förebygga allvarligare tandsjukdomar som tandlossning. När tänderna är rengjorda poleras de så att de riktigt känns blanka och fina. Bakterier får då också svårare att få fäste.

Tandhygienisten ger också råd om hur du håller tandköttet friskt, t.ex. genom att instruera i tandborstteknik, rekommendera tandtråd, mellanrumstandborstar eller tandstickor.

Det är viktigt att regelbundet besöka tandhygienisten så att din tandhälsa kontinuerligt blir kontrollerad. Om du även följer tandhygienistens råd och instruktioner om hur du sköter dina tänder hemma så har du goda möjligheter att ha friska tänder livet ut. Prata med din tandhygienist och tandläkare om hur du på bästa sätt lägger upp behandlingen hos dem båda.

Boka tid